Sorg: Så hanterar din kropp sorgen

Så här påverkas din kropp när du har sorg. Sorg sätter sig inte bara mentalt. När vi blir riktigt ledsna påverkas vi även fysiskt. Av chock, stress och depression till exempel. Här listas några av de tillstånd som kan drabba kroppen.


De flesta av oss har varit riktigt ledsna någon gång. Kanske inte deprimerade, men i alla fall så där bedrövade att man inte kan fokusera på något annat. Ibland varar sorgeattacken bara några minuter, i andra fall dröjer den sig kvar betydligt längre. Och vad som orsakar olyckan kan variera väldigt: det kan vara alltifrån dödsfall och sjukdom till hjärtesorg och elakhet.
Hursomhelst: i sådana lägen reagerar ofta kroppen med besked. Inte bara genom att spotta ur sig tårar – vi kan hulka, snörvla, skaka eller till och med falla ihop.
I allvarligare fall kan även hjärta och hjärna ta stryk. Med inspiration av Huffington Post listar vi fyra kritiska tillstånd som kan drabba kroppen när vi mister en närstående eller är med om något annat tragiskt.
1. IMMUNFÖRSVARET
Det har visat sig att influensavaccin är mindre effektivt hos patienter som är i sorg. Vaccineringen ska egentligen göra att kroppen producerar antikroppar, men hos äldre människor som nyligen förlorat någon närstående var gensvaret märkbart nedsatt, enligt en studie.
2. HJÄRTAT
Jo, faktiskt går det att drabbas av "brustet hjärta" rent medicinskt. Det kallas med en annan term för "takotsubo" – och är kopplat till akut sorg, trauma och stress. Enligt hjärt- och lungfonden kan plötsliga besked om dödsfall, sjukdom eller trafikolyckor utlösa syndromet, vars symptom påminner om hjärtinfarkt med till exempel bröstsmärta och onormalt EKG. Troligen orsakas det av att hjärtats vänstra kammare vidgar sig, vilket försämrar pumpförmågan.
Brustet hjärta drabbar vanligtvis kvinnor – och ny forskning tyder på att det kan inträffa även vid extrem glädje. Dock är det sällan dödligt - och med rätt behandling klarar sig de flesta helt utan bestående skador och återfall.
LÄS OCKSÅ: Hjärtinfarkt – 3 tidiga tecken som kvinnor missar
3. HJÄRNAN
Cirka sju till tio procent av alla som förlorar en närstående "fastnar" i sorgen i över ett år. Då kan de ha drabbats av så kallad "komplicerad sorg". Tillståndet tycks påverka de kognitiva processerna i hjärnan, varför den sörjande kan ha svårt att koncentrera sig och få minnesluckor. Väldigt förenklat kan man säga att all tid och energi går åt till att fokusera på den bortgångne.
4. HELA KROPPEN
När vi kämpar med allvarlig sorg får kroppen svårare att hantera den "vanliga" stress som normalt uppkommer på jobbet, vid hushållsarbete eller inför andra vardagliga måsten. Det parasympatiska nervsystemet, som brukar ta hand om den dagliga stressen och återföra kroppen till normalläge, ger vika till förmån för det sympatiska nervsystemet, som arbetar betydligt långsammare. Det gör hela systemet i kroppen mer bräckligt, med ökad utsatthet för inflammationer - och i värsta fall dödliga tillstånd. Kronisk inflammation tros till exempel ha ett samband med hjärtsjukdomar, cancer och diabetes.

23 apr 2016

Comments powered by Disqus

Kundtjänst 08-582 442 12

Här köper man inte grisen i säcken!! Jag arbetar professionellt på Jadestarot sedan 2003 och tar mitt yrke på stort allvar. Som professionellt medium är jag alltid tillgänglig för mina kunder och erbjuder dig som kund att först ringa till kundtjänsten innan du köper mina mediala tjänster. Du som kund har möjlighet att först få (en kortare konsultation vsg. en kortare nformations stund om hur jag arbetar) stämma av och berätta om dina förväntningar och frågeställningar innan du bokar tid. Jag debiterar naturligtvis ingenting för detta kundtjänst samtal. Utan vill att allt skall ske i samförstånd innan du köper mina mediala tjänster.

Swishnr +4672 333 25 54

10minuter 200kr* 15minuter 250kr* 20minuter 400kr* 30minuter 550kr* 40minuter 750kr* 60minuter 1050kr*

Betallinje 0939 101 5888

Kostar 20kr minut*  15minuter 300kr*  20minuter 550kr*  30minuter 600kr*  40minuter 800kr*  60minuter 1200kr*

 

❤️Jadestarots Referenser

❤️Boka personlig 2018 årstjärna

❤️ Ditt Födelsekort  100kr

❤️ Ditt Veckokort     100kr

❤️ Ditt Månadskort  100kr

❤️ Besök Jadestarot på FB